úgyelegem van mán. sok szar közül kiböngészem a valós álláslehetőségeket, betolok egy önéletrajzot s egy motivációs levélnek nevezett ömlengést, aztán várok. ja. úgy egy éve lassan. minden délelőttöm azzal telik, hogy böngészek, csatolok, levelezek. beláttam, hogy román állampolgársággal magyarországon érvényesülni nem fogok. irány haza, közjegyző, doszár, magyarállampolgárság. 

mindezek után a rutinos délelőttök után ma elmentem állásbörzére a Széchenyi Egyetemre. teleírtam a kezeimet reklámtollakkal, kitöltöttem legalább 10 regisztrációs lapot, legalább 5 standnál bevágódtam a hellósziaüdv szöveggel, de mindegyiknél csúnyán néztek, mikor közöltem velük, hogy én már végeztem az egyetemmel és nem gyakornoki állásra vágyom, hanem igazira nyócóra munkásra, fizetésre. beköltözve láttam a fél audi gyárat, a negyed máv-ot és még egyéb hasonló mérnökökre vadászó elhíresült céget. na azokkal nekem nincs mit kezdeni, gondoltam, amikor felnyomott az érdeklődő tömeg egy audi-motorra. ismétlem egy óriási audi autó motrára. összecsomagoltam hát a sok szóróanyagot, s a vaskos HVG-könyvet, s kivergődtem a tömegből magamat. nem túlzok, ha azt mondom, hogy ingem szétgyűrve, kabátom összemorzsolva, a cipőm fényesre taposva, s a táskám  összegyúrva lógótt le rólam. rendbe kaptam magam az egyetem előtt, s célba vettem a folyóparti parkot csinos padjaival. egyre letelepedve megfürödtem a napfényben és rezignált kurvaanyázással nyugtáztam a rendezvényen való részvételem. nagyjából háromnegyed óra alatt végigszaladtam a HVG kiadványának címein: Keresni jól is lehet! Mire kíváncsiak a HR-esek? A leggyakoribb interjúkérdések, Önéletrajz: hét szempont, hogy téged hívjanak be, s egyéb ilyen nyalánkságok. férfiasan tele a tököm velük. 

fülembe illesztettem a Volbeat új lemezést, kezeimet trehányul zsebrevágtam, s átkeltem a Dunán (hídon, hát persze). megajándékozva magam egy kakaós csigával s egy ásványvízzel csámborgóra vettem a figurát.

elhatároztam, hogy leszarom az egészet. leszek pincér, árufeltöltő, szalagmunkás, csak pénzt adjanak kurvagyorsan! de hol a retekbe, ha mindenhol csak kezdő, frissen fosott egyetemista vagyok semmilyen nyelvtudással és zéró tapasztalattal?

ekkor kaptam egy sms-t, hogy székelyföldi kisfalumban az elitkocsma bárost keres nagyon jó fizetéssel teljes csubuk-zsebretétellel.

FÁKSIT!

A bejegyzés trackback címe:

https://zabothegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr835213452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronald 2013.04.10. 06:37:07

Ebből a legjobb a motivációs levél.
Mijafasz az?
Miért akarsz dolgozni, vagy mi?
Há' pénzért, bazmeg.
Naná, mert a cég iránt áhítatból, ugye?
Vagy mi a lófaszt kell egy ilyenbe írni - hogy HR-konform legyen?
- Ha azt írod, hogy "Hát az anyagiak, ugye" - akkor egy pénzéhes köcsög vagy.
- Ha lóvét nem írod be, akkor "Zavaros célkitűzésű, nehezen motiválható munkaerő" lesz belőled - HR-nyelven, persze.
- Ha "innovatív gondolkodás-pártinak" mutatod magad - akkor "Rebellis, nehezen alkalmazkodó alkat" leszel.
- Ha "precíz végrehajtót" játszol - akkor "Fantázia-szegény, önálló kreatív feladatra alkalmatlanná" válsz egy miliszekundum alatt HR-éknél.

Na, hogy legyen akkor?
.

Void Bunkoid 2013.04.10. 07:34:44

"mérnökökre vadászó elhíresült céget. na azokkal nekem nincs mit kezdeni, gondoltam"

Tudom, hogy már ezeréves és unalmas mantrának tűnik, de ezért nem kellett volna bölcsészkaron tanulni - vagy ha már azon tanultál, irdatlanul kaparni-nyalni-taposni kellett volna a szakon az egyetem utánra egy tanársegédi állásért.

A legtöbb bölcsészettudomány ugyanis nagyon kevés kivételtől (pl nyelvtanítás, amit a "civil szférában" is tudsz érvényesíteni) eltekintve bizony piszokul nem kenyeret adó munka, hanem inkább csak költséges hobbi (lásd pl történész-régész-filozófia-társadalomtudomány szakok), amivel leginkább csak úgy lehet pénzt keresni, ha azt az adott tudományt tanítod, mondjuk ott az egyetemen, ahol tanultad.

Arról meg, hogy a nyelvtudásod max. prosztó angol káromkodásokig ("fáksit") terjed, arról egyedül te tehetsz.

Inkább menj vissza Érszentfarkasmegrontóra pultosnak.

Void Bunkoid 2013.04.10. 07:40:24

@Void Bunkoid: sőt, ha mindezt a szemlátomást semmire sem jó egyetemezős vargabetűt kihagytad volna. és egyből érettségi után elkezdtél volna pultozni, lehet azóta már lenne egy dácsiád is, amivel némileg vagányabban tudnál átkelni a margithídon :P

Meridian74 2013.04.10. 07:53:53

egyébként, a mérnököknek jobb?

Void Bunkoid 2013.04.10. 08:03:58

hát, eddig jóval kevesebb (konkrétan nulla) mérnök létére súlyosan pályaelhagyó (tehát ilyen szakképzettséget nem igénylő, vagy kéthetes OKJ-s tanfolyamokkal simán elsajátítható pozíciókban elhelyezkedő) ismerősöm van, bölcsész annál több, a kedvencem a melldöngetősen jobbikos-csak-Magyarország-az-igazi-harcolj-érte-neadd-a-gonosz-külföldinek, de azért már jó ideje Londonban a szocdiplomájával kávégép-gombnyomkodó droid kisasszony ismerősöm :)

Meridian74 2013.04.10. 08:26:05

egyet nem értek a posztban. Ha bölcsészdiplomás, akkor hogy-hogy nem tud egy idegen nyelvet legalább? A nyelvi szakokon a diplomához nem is egy nyelvet, hanem kettőt kell tudniuk, az egyiket felsőfokon...

Zabhegyezo 2013.04.10. 08:28:35

írtam valahol, hogy bölcsészdiplomás vagyok?

Meridian74 2013.04.10. 08:36:10

@Zabhegyezo: akkor mi, mert ez kimaradt a posztból. Közgáz?

Zabhegyezo 2013.04.10. 08:37:32

kommunikáció és PR.

Anyám Borogass (törölt) 2013.04.10. 08:39:56

@Ronald: Kedvencem ebben a témában, amikor a fejvadász nem volt hajlandó elárulni se a cég nevét, se a profilját ("nincs felhatalmazásom"), de persze én írjak nekik motivációs levelet, hogy miért szeretnék náluk dolgozni, milyen képességekkel rendelkezem, amire szükségük lehet. Gyorsan elküldtem az illetőt a bús picsába :)

Meridian74 2013.04.10. 08:43:24

@Zabhegyezo: kommunikációs szakon sincs az, hogy kötelező egy idegen nyelv minimum középfokon? Vagy erdélyiként a román nyelvtudással le lett tudva?

Zabhegyezo 2013.04.10. 08:52:28

felemelő érzés, mennyire foglalkoztat a nyelvtudásom. tájékozódni kéne a történelemben, esetleg a médiában. onnan sok kérdésre kapnátok választ. nyelvi kompetenciákat igazoló diplomája bárkinek lehet ma már.
nem bizonygatnám itt senkinek, milyen tudással rendelkezem és szerénységem mögött hány nyelven tudom eladni magam. nem kenyerem a gőg, sem a hazaszeretet, simán csak hervasztó, hogy egy erdélyi álláskereső egyszerre lett dácsiás, román, buta, hülye, stb.
azt gondolom, ezek a jelzők mégsem engem minősítenek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 08:53:45

Hány éve mondogatja mindenki, hogy amikor a kezedben van a diploma, akkor már késő első munkahelyet keresni?
Tanulás mellett kell elkezdeni dolgozni, lehetőleg a diplomamunkát is egy cégnél megírni és akkor egyenes az út a 8 órás munkákhoz.

Ha végeztél, akkor miért nincs nyelvtudásod? Nem tudtad, hogy nem kapsz diplomát nyelvvizsga nélkül?

Egyetemi állásbörzén csak kényszerből mondják, hogy végzetteknek is van munka, mert ők csak egyetemistákra vadásznak, mindenki más nézze meg a honlapjukat...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 09:01:31

@Zabhegyezo: Te írtad, hogy "frissen fosott egyetemista vagyok semmilyen nyelvtudással", ezért firtatja mindenki a nyelvtudásod...

Érdekes, hogy a román állampolgárságod gondot okoz. Nekem az összes erdélyi ismerősöm könnyedén el tudott helyezkedni még magyar állampolgárság megszerzése nélkül is és van közöttük a villamos műveknél dolgozótól a bankáron keresztül a kutatóig szinte minden.
Mondjuk a kommunikáció szak sose arról volt híres, hogy ismerős nélkül el tudsz helyezkedni, főleg az utóbbi 10 év diplomás-túltermelése mellett...

teremoto 2013.04.10. 09:05:36

Állásbörze helyett Volbeat-et hallgatni OK, de így Cash-t Te sem fogsz látni.
És még kakaóscsigára is telik. Tudsz élni.

Meridian74 2013.04.10. 10:36:54

@Zabhegyezo: sztem itt senki nem románozott olyan szinten, hogy sértődni kellene. De ugyanakkor kommunikácót végzettként ha ilyen stílusban próbálod eladni magad, akkor ne csodálkozz, hogy le sem szarnak... Magyarországon már annak is rohadtul örülni kell, ha csak válaszra méltatják a jelentkezésed.

És mint kommunikációs szakon végzettnek egy motivációs levél _összehazudása_ igazán nem jelenthet problémát, hiszen 5 éven keresztül erre tanítottak...
süti beállítások módosítása